Results for MCQ

Advance PHP MCQ | Savitribai Public University Advance PHP MCQ | SPPU Advance PHP MCQ

June 26, 2021

Advance PHP

 

PHP

Chapter 1 : Introduction to Object oriented Programming in PHP


1. Which notation is used to access variables of an object?

A) ::

B) =

C) ->

D) .

Answer: C) ->

 

2. Which notation should be used to refer to a method in the context of a class rather than an object you use?

A) ->

B) _

C) $

D) ::

Answer: D) ::

 

3. Which one of the following property scope is not supported by PHP?

A) _collect()

B) _garbage()

C) _destruct()

D) _destructor()

Answer: C) _destruct()

 

4. Which of the following property scopes is not supported by PHP?

A) friendly()

B) final

C) public

D) static

Answer: A) friendly()

Advance PHP MCQ | Savitribai Public University Advance PHP MCQ | SPPU Advance PHP MCQ Advance PHP  MCQ | Savitribai Public University Advance PHP  MCQ  | SPPU Advance PHP MCQ Reviewed by technical_saurabh on June 26, 2021 Rating: 5

Networking MCQ | Savitribai Public University Networking MCQ | SPPU Networking MCQ

June 26, 2021

     

Networking


Networking

Networking MCQ form Nirali Prakashan Book

 

Chapter 1 : Introduction to Computer Network

 

1. Which topology requires a central controller or hub?

A) Star

B) Mesh

C) Bus

D) Ring

Answer: A) Star

 

2. Which topology requires a multipoint connection?

A) Mesh

B) Star

C) Ring

D) Bus

Answer: C) Ring

 

3. Which of the following is Not a Key element of a protocol?

A) Semantics

B) Signal

C) Syntax

D) Timing

Answer: B) Signal

 

4. In a network with 25 computers, which topology would require the most extensive cabling?

A) Star

B) Mesh

C) Bus

D) Ring

Answer: B) Mesh

Networking MCQ | Savitribai Public University Networking MCQ | SPPU Networking MCQ Networking MCQ | Savitribai Public University Networking MCQ  | SPPU Networking MCQ Reviewed by technical_saurabh on June 26, 2021 Rating: 5

Object Oriented Concepts Through CPP MCQ | Savitribai Public University Object Oriented Concepts Through CPP MCQ | SPPU Object Oriented Concepts Through CPP MCQ

June 26, 2021

Object Oriented Concepts Through CPP   

Object Oriented Concepts Through CPP

Object Oriented Concepts Through CPP  MCQ form Nirali Prakashan Book

 

Chapter 1 : Introduction to C++

 

1. The Word “Oriented” means showing________

A) Ambiguity

B) Functionality

C) Methodology

D) None

Answer: B) Functionality

 

2. OOP decompose the problem into smaller unit known as ______

A) Object

B) Class

C) Function

D) None

Answer: A) Object

 

3. Object-Oriented Programming Language gives emphasis on_______

A) Flowchart

B) Algorithm

C) Data

D) None

Answer: C) Data

 

4. Object-Oriented Programming Language follows the _____ approach.

A) top-down

B) bottom-up

C) top-bottom

D) none

Answer: B) bottom-up

Object Oriented Concepts Through CPP MCQ | Savitribai Public University Object Oriented Concepts Through CPP MCQ | SPPU Object Oriented Concepts Through CPP MCQ Object Oriented Concepts Through CPP  MCQ | Savitribai Public University Object Oriented Concepts Through CPP  MCQ  | SPPU Object Oriented Concepts Through CPP  MCQ Reviewed by technical_saurabh on June 26, 2021 Rating: 5

Operating System MCQ | Savitribai Public University Operating System MCQ | SPPU Operating System MCQ

June 23, 2021

 

Operating System MCQ form Nirali Prakashan Book

 

Chapter 1 : Introduction to Operating system

 

1. Which of the following is not an operating system?

A) Windows

B) Linux

C) DB2

D) MAC

Answer: C) DB2

 

2. What is meant by Boot?

A)I a software

B) Restarting computer

C) Scanning Program

D) Turn Off Computer

Answer: B) restarting computer

 

3. Which is the Linux operating system?

A) Private operating system

B) Windows operating system

C)  Open-source operating system

D)  None of these

Answer: C)  Open-source operating system

 

4. Which is single user single tasking operating system?

A) Windows

B) Linux

C) Dos

D)  Mac OS

Answer: C) Dos

Operating System MCQ | Savitribai Public University Operating System MCQ | SPPU Operating System MCQ Operating System MCQ | Savitribai Public University Operating System MCQ  | SPPU Operating System MCQ Reviewed by technical_saurabh on June 23, 2021 Rating: 5

Savitribai Public University Operating System MCQ | SPPU Operating System MCQ

June 06, 2021

Introduction to  Operating System MCQ

Introduction to  Operating System MCIntroduction to OS

What is operating system?

a) collection of programs that manages hardware resources

b) system service provider to the application programs

c) link to interface the hardware and application programs

d) all of the mentioned

Answer : d) all of the mentioned

 

To access the services of operating system, the interface is provided by the ___________

 a) System calls

b) API

c) Library

d) Assembly instructions

Answer : a) System calls

 

Which one of the following is not true?

a) kernel is the program that constitutes the central core of the operating system

b) kernel is the first part of operating system to load into memory during booting

c) kernel is made of various modules which can not be loaded in running operating system

d) kernel remains in the memory during the entire computer session

Answer : c) kernel is made of various modules which can not be loaded in running operating system

 

Which one of the following error will be handle by the operating system?

a) power failure

b) lack of paper in printer

c) connection failure in the network

d) all of the mentioned

Answer : d) all of the mentioned

 

What is the main function of the command interpreter?

a) to get and execute the next user-specified command

b) to provide the interface between the API and application program

c) to handle the files in operating system

d) none of the mentioned

Answer : a) to get and execute the next user-specified command

 

By operating system, the resource management can be done via __________

a) time division multiplexing

b) space division multiplexing

c) time and space division multiplexing

d) none of the mentioned

Answer : c) time and space division multiplexing

 

If a process fails, most operating system write the error information to a ______

a) log file

b) another running process

c) new file

d) none of the mentioned

Answer : a) log file

 

Savitribai Public University Operating System MCQ | SPPU Operating System MCQ Savitribai Public University Operating System MCQ | SPPU Operating System MCQ Reviewed by technical_saurabh on June 06, 2021 Rating: 5

Savitribai Public University Operating System MCQ | SPPU Operating System MCQ | Management

May 28, 2021

 Operating System

Operating System




1. Which of the following is not an operating system?

a. Windows

b. Linux

c. DB2

d. Mac

Answer :  c. DB2

 

2. What is meant by boot?

a. Installing a software

b. Restarting compute scanning program

c. scanning program

d. Turn off computer

Answer : b. Restarting compute scanning program

 

3. Which is the linux operating system?

a. Private operating system

b. Windows operating system

c. Open source operating system

d. None of these

Answer :  c. Open source operating system

 

Savitribai Public University Operating System MCQ | SPPU Operating System MCQ | Management Savitribai Public University Operating System MCQ | SPPU Operating System MCQ | Management Reviewed by technical_saurabh on May 28, 2021 Rating: 5

PHP Programming MCQ Questions and Answers | SPPU

March 17, 2021

PHP PROGRAMMING MCQ QUESTIONS AND ANSWERS


1. PHP stands for_________

A.  htpertext processor

B.  pretext hyper processor

C.  preprocessor home page

D.  none of above

Answer : A.  htpertext processor

 

PHP Programming MCQ Questions and Answers | SPPU PHP Programming MCQ Questions and Answers | SPPU Reviewed by technical_saurabh on March 17, 2021 Rating: 5

SYBCA pune university MCQ questions and answers

March 16, 2021

DATA STRUCTURE USING C


1.When an algorithm is written in the form of a programming language, it becomes a _________ 

Answer : Program

 

SYBCA pune university MCQ questions and answers SYBCA pune university MCQ questions and answers Reviewed by technical_saurabh on March 16, 2021 Rating: 5

Basic Concept and Introduction to Data structure | Savitribai Public University Data Structure MCQ | SPPU Data Structure MCQ | Data Structure

February 26, 2021


Basic Concept and Introduction to Data structure

 

1. The word ____________comes from the name of a Persian mathematician Abu Ja’far Mohammed ibn-i Musa al Khowarizmi.

a) Flowchart                       b) Flow

c) Algorithm                       d) Syntax

 Answer: c) Algorithm

 

Basic Concept and Introduction to Data structure | Savitribai Public University Data Structure MCQ | SPPU Data Structure MCQ | Data Structure Basic Concept and Introduction to Data structure  | Savitribai Public University Data Structure MCQ | SPPU Data Structure  MCQ | Data Structure Reviewed by technical_saurabh on February 26, 2021 Rating: 5

Savitribai Public University Data Structure MCQ | SPPU Data Structure MCQ | Data Structure

February 23, 2021

Data Structure


1. A Mathematical model with a collection of operation defined on that model is called

A) Data Structure

B) Abstract Data type

C) Primitive Data Type

D) Algorithm

Answer : B) Abstract Data type

 

Savitribai Public University Data Structure MCQ | SPPU Data Structure MCQ | Data Structure Savitribai Public University Data Structure MCQ | SPPU Data Structure  MCQ | Data Structure Reviewed by technical_saurabh on February 23, 2021 Rating: 5

Savitribai Public University Big Data MCQ | SPPU Big Data MCQ | Big Data

December 31, 2020

 Big Data 


1. Who popularized Big Data term?

                a) John Deere                    b) John Mashed

                C) Johnny Masha              d) John Mash

Answer: b) John Mashed

 

2. Numbers, text, image, audio, and video data is

                a) Volume           b) value

                c) Verity               d) Variety

Answer : d) Variety

 

3. Real time data is

                a) fields                b) primary key

                c) unique             d) record

Answer : c) unique

 

4. ……….. is a term that is used to describe data that is high volume, high velocity, and/ or high variety.

                a) Analytics                      b) Big Data

                c) Hadoop data                 d) Big data analytics

Answer : b) Big Data

 

5. ………. Digital data is based on Relational database table.

                a) Structured                   b) Unstructured

                c) Semi-structured          d) Semi- Unstructured

Answer : a) Structured

 

6. …….. digital data is based on XML/RDF.

                a) Structured                     b) Unstructured

                c) Semi-structured           d) Semi- Unstructured

Answer : b) Unstructured

 

7. ……. Digital data is based on character and binary data.

                a) Structured                   b) Unstructured

                c) Semi-structured          d) Semi- Unstructured

Answer : c) Semi-structured

 

8. …….. is not processing source of Big Data.

                a) R                                  b) Yahoo! Pipes,

                c) Mechanical Turk          d) Data meter

Answer: d) Data meter

 

9. ……. Is concerned with extraction of actionable knowledge and insights from big data.

                a) Data analytics               b) Big Data

                c) Digital data                   d) Descriptive Analytics

Answer : a) data analytics

 

10. ……. Essentially tells what happened in the past and presents it in an easily understandable form.

                a) Data analytics               b) Big Data

                c) Digital data                   d) Descriptive Analytics

Answer : d) Descriptive Analytics

 

11. ……….. extrapolates from available data and tells what is expected to happen in the near future.

                a) Predictive Analytics    b) Big data

                c) Digital data                  d) Descriptive Analytics

Answer : a) Predictive Analytics

 

12. ………. Finds unexpected relationships among parameters is collections of big data.

                a) exploratory or discovery Analytics       b) Predictive Analytics

                c) Digital data                                           d) Descriptive Analytics

Answer :  a) exploratory or discovery Analytics

 

13. ……….. useful knowledge from data to solve business problems can be treated systematically by following a process with reasonably well-defined stages.

a) Extracting       b) Preparing

c) Prescribing     d) None

Answer : a) Extracting

 

14. ………. Answers the question “What has happed?”

                a) Descriptive analytics                  b) predictive analytics

                c) Prescriptive analytics                 d) None

Answer : a) Descriptive analytics.

 

15. ………….. answer the question “What will happen?”

                a) Descriptive analytics                  b) predictive analytics

                c) Prescriptive analytics                 d) None

Answer : b) predictive analytics

 

16. ………….. answer the question “How can we make it happen?”

                a) Descriptive analytics                  b) predictive analytics

                c) Prescriptive analytics                 d) None

Answer : c) Prescriptive analytics

 

17. ……  is most important language for Data Science.

                a) Java                  b) Ruby

                c) R                       d) None of the mentioned.

Answer : c) R

 

18. ……… phase of the data analytics lifecycle usually takes  the longest time.

                a) Phase 2 : Data preparation      b) Phase 3 : Model Planning

                c) Phase 4 : Model Building       d) Phase 5 : communicate Results

Answer : a) Phase 2 : Data preparation

 

19. When data are collected in a statistical study for only a portion or subset of all elements of interest we are using.

                a) Sample            b) Parameter

                c) Population      d) None

Answer : a) Sample

 

20. In Statistics, a population consists of

                a) All People living in a country.

                b) All people living in the city are under study.

                c) All subjects or objects whose characteristics are being studied.

                d) None of the above

Answer : c) All subjects or objects whose characteristics are being studied.

 

21. The strength (degree) of the correlation between a set of independent variables X and a dependent variable Y is measure by

                a) Coefficient of Correlation        b) Coefficient of Determination

                c) Standard error of estimate        d) All of the above.

Answer : a) Coefficient of Correlation

 

22. Correlation coefficient values lies between

                a) -1 and +1        b) 0 and 1

                c) -1 and 0           d) None of these

Answer : a) -1 and +1

 

23. In correlation, both variables are always

                a) Random          b) Non Random

                c) Same               d) None

Answer : a) Random

 

24. If two variables oppose each other then the correlation will be

                a) Positive Correlation   b) Zero Correlation

                c) Perfect Correlation     d) Negative Correlation

Answer : d) Negative Correlation.

 

25. A perfect negative correlation is signified by

                a) 0         b) 1

                c) 0.5     d) -1

Answer: d) -1

 

26. If X and Y are independent to each other, the coefficient of correlation

                a) -1       b) 0

                c) +1      d) None

Answer : a) -1

 

27. If the scatter diagram is drawn the scatter pints lie on a straight line then it indicate

                a) Regression                     b) Skewness

                c) No correlation              d) Perfect correction

Answer : c) No correlation

 

28. …………. Is the major assumption in a linear regression model.

                a) The independent variables are numeric variables.

                b) There is only one dependent variable.

                c) The relationship between the independent and dependent variables is linear.

                d) The error term is a normally distributed random variable with mean zero and constant variance.

Answer : c) The relationship between the independent and dependent variables is linear.

 

29. ……… input (independent) variables are in used a simple linear regression model.

                a) 1         b) 2

                c) 3         d) depends on the number of features/attributes involved Bottom of Form.

Answer: a) 1

 

30. …….. of the following is not a step in data analysis.

a) Obtain the data           b) Clean the data

c) EDA                            d) None of the mentioned

Answer : d) None of the mentioned

 

31. Regression analysis ………

                a) Establishes a relationship between two variables.       B) Establishes cause and effect.

                c) Measures growth.                                                         D) Measures the demand for a good.

Answer: a) Establishes a relationship between two variables.

 

32. The dependent variable is also called…..

                a) Regression                  b) Regress and

                c) Continuous variable   d) Independent

Answer: b) Regress and

 

33. The independent variable is also called…………

a) Regressor                     b) Predict and variable

c) Explained Variable      d) All of these

Answer : a) Regressor

 

34.  ………… is about developing code to enable the machine to learn to perform tasks and its basic principle is the automatic modeling of underlying processes that have generated the collected data.
                a) Data Science                  b) Machine learning (ML)

                c) Data analytics                d) All of the Mentioned

Answer : b) Machine learning (ML)

 

35. Groups of related observations are called …………….. and the procedure to organize items of a given collection into groups base on some similar features called as………………

                a) clusters, analysis                         b) regression, clustering

                c) cluster, clustering                        d) None of the Mentioned

Answer : c) cluster, clustering

 

36. ……… rule mining is a technique to identify underlying relations between different items.

                a) Association     b) analytics

                c) Learning          d) All of the Mentioned.

Answer : a) Association

 

37. ………… is a form of supervised learning. Mail service provider like Gmail, Yahoo and other use this technique to classify a new mail as spam or not spam.

                a) Machine Learning       b) Classification

                c) Regression                     d) All of the mentioned

Answer : b) Classification

 

38. Examples of supervised learning includes………….

                a) Regression                     b) Decision Tree

                c) KNN                              d) All of the Mentioned

Answer: d) All of the Mentioned

 

39. A Naive Bayes Classifier is a  ……….. machine learning algorithm which relies on the assumption of feature independent to classify input data.

a) supervised                     b) Unsupervised

c) semi-supervised            d) All of the Mentioned

Answer : a) supervised

 

40.  …………….. analysis has become one of the most widely used statistical tools for analyzing multifactor data and it is appealing because it provides a conceptually simple method for investigating functional relationships among variables.

                a) Clustering                       b) Regression

                c) Data                                d) All of the Mentioned

Answer : b) Regression

Savitribai Public University Big Data MCQ | SPPU Big Data MCQ | Big Data Savitribai Public University Big Data  MCQ | SPPU Big Data MCQ | Big Data Reviewed by technical_saurabh on December 31, 2020 Rating: 5

Savitribai Public University Software Engineering MCQ | SPPU Software Engineering MCQ | Software Engineering

December 30, 2020

Software Engineering  MCQ



1. A mathematical Model with a collection of operation defined on that model is called.

  1. data Structure 
  2. Abstract Data Type
  3. Primitive Data type
  4. Algorithm

Answer : 2) Abstract Data type

 

2. In an ADT

  1. Data are declared 
  2. Operations are defined
  3. Data and Operations are encapsulated
  4.  All of the Above

Answer : 4)  All of the Above

 

3. A data structure is an aggregation of

  1. Atomic Data                               
  2. Composite Data
  3. Atomic and Composite Data are encapsulated          
  4. None

Answer : 3) Atomic and Composite Data are encapsulated.

 

4. ………….. is/are the linear data structures.

  1.  Array                             
  2. Linked list
  3. String             
  4. All of the above

Answer: 4) All of the Above

 

5. ……….. is a non-linear Data Structures.

  1. Linked list  
  2. Stack
  3. Graph            
  4. Queue

Answer: 3) Graph

 

6. Time complexity of a program refer to:

  1. Complexity involved with the input time of a program
  2. complexity involved in space mission and control
  3. Amount of time a program needs to run for completion
  4. None of the above

Answer : 3) Amount of time a program needs to run form completion.

 

7. Space complexity of an algorithm is the maximum amount of ………… required by it during execution.

  1. Memory Space             
  2. Operations
  3. Time                               
  4. None of the above

Answer : 1) Memory space

 

8. An algorithm that indicates the amount of temporary storage required for running the algorithm i.e., the amount of memory needed by the algorithm to run to completion is termed as

  1.  Big Oh O(f)                
  2. Big Omega(f)
  3. Space complexity    
  4. Time complexity

Answer : 3) Space complexity.

 

9. To verify whether a function grows faster or slower than the other function, we have some asymptotic or mathematical notations, which is/are……….

  1. Big Omega(f)   
  2. Big Oh(f)
  3. Both (a) and (b)
  4. None of these

Answer : 3) Both (a) and (b)

 

10. A function in which f(n) is (g(n)), if there exist positive values k and c such that f(n)>=c*g(n), for all n>=k. This notation defines a lower bound for a function f(n).

  1. Big oh O(f)                
  2. Big Omega Ω(f)
  3. Both(a) and (b)      
  4. None of the above

Answer : 2) Big Omega Ω(f)

 

11. An algorithm that requires ………… operations to complete its task on n data elements is said to have a linear runtime.

  1. 2n+1            
  2. 3n3+3n+2
  3. n3+9                
  4. 10

Answer: 1) 2n+1

 

12. The complexity of adding two matrices of order m*n is

  1. m+n               
  2. mn
  3. m2n2              
  4. log(m+n)

Answer: 2) mn

 

13. What does it mean when we say that an algorithm X is asymptotically more efficient than Y?

  1. X will always be a better choice for small inputs
  2. X will always be a better choice for large inputs
  3. y will always be a better choice for small inputs
  4. x will always be a better choice for all inputs

Answer: 2) X will always a better choice for large inputs.

 

14. Which of the following data structure store the homogeneous data elements?

  1. Array   
  2. Records
  3. Pointers     
  4. None of the above

Answer: 1) Array

 

15. Arrays are best data structures……….

  1. for relatively permanent Collections of data
  2. The size of the structure and the data in the structure are constantly changing.
  3. for both of above situation
  4. None of the above situation.

Answer :  1) for relatively permanent collections of data

 

16. The memory address of the first element of an array is called…..

  1. floor address 
  2. foundation address
  3. first address        
  4. base address

Answer : 4) base address

 

17. The memory address of the fifth element of an array can be calculated by the formula…….

  1. Loc(Array[5] = Base(Array)+w(5-lower bound), where w is the number of words per memory cell for the array.
  2. Loc(Array[5]) = Loc(Array[5])+(5-lower bound), where w is the numbers words per memory cell for the array
  3. Loc(Array[5]) = Base(Array[4])+(5-Upper bound), where w is the number of words per memory cell for the array.
  4. None of the above.

Answer : 1) Loc(Array[5] = Base(Array)+w(5-lower bound), where w is the number of words per memory cell for the array.

 

18. Which of the following expression access the (I,j)th of  a m x n matrix stored in column major form?

  1. n x (i-1) + j                 
  2. m x (j-1)+1
  3. m x (n-j) + j                 
  4. n x (m-i) + j

Answer : 2) m x (j-1)+1

 

19. The smallest element of an array’s index is called its….

  1. Lower bound             
  2. Upper bound
  3. Range                          
  4. Extraction

Answer: 1) Lower bound.

 

20. Which of the following is also called as partition exchange sort?

  1. Bubble            
  2. Insertion
  3. merge        
  4. Quick

Answer: 4) Quick

 

21. What is an internal/in-place sorting algorithm?

  1. Algorithm that user tape or disk during the sort.
  2. Algorithm that user main memory during the sort.
  3. Algorithm that involves swapping
  4. Algorithm that are considered in place.

Answer : 2) Algorithm that user main memory during the sort

 

22. What is an external/out-place sorting algorithm?

  1. Algorithm that user taps or disk during the sort.
  2. Algorithm that users main memory during the sort.
  3. Algorithm that involves swapping.
  4. Algorithm that are considered in place.

Answer : 1) Algorithm that user taps or disk during the sort.

 

23. A sorting technique is called stable if it…………

  1. Takes O(n log n) times
  2. Maintains the relative order of occurrence of non-distinct elements
  3. User divide-and-conquer paradigm
  4. Takes O(n) space.

Answer : 2) Maintains the relative order of occurrences of non-distinct elements.

 

24. Which of the following is not stable sort?

  1. Bubble Sort        
  2. Insertion sort
  3. Merge Sort         
  4. Quick Sort

Answer :4) Quick Sort.

 

25. Which of the following is not an internal sorting algorithm?

  1. Bubble sort    
  2. Insertion sort.
  3. Merge sort               
  4. Quick sort.

Answer : 3) Merge sort.


26. The complexity of Bubble sort algorithm is ….

  1. O(n)
  2. b) O(log n)
  3. c)  O(n2)                               
  4. d) O(n log n)

Answer : 2) O(log n)

 

27. If the given input array is sorted or nearly sorted, which of the following algorithm gives the best performance?

  1. Insertion sort     
  2. Quick sort
  3. Merge sort   
  4. None of the above

Answer : 1) Insertion sort.

 

28. In a circularly linked list organization, insertion of a record involves the modification of

  1. 0 pointer   
  2. 1 pointer
  3. 2 pointer                   
  4. 3 pointers

Answer : 3) 2 pointer

 

29. The concatenation of two lists is to be performed in o (1) time. Which of the following  implementation of a list should be used?

  1. singly linked list 
  2. Doubly linked list
  3. Circular doubly linked list   
  4. Array implementation of list

Answer : 3) Circular doubly linked list.

 

30. Which of the following operations is performed more efficiently by doubly linked list then by linear liked list?

  1. Deleting nodes whose location is given
  2.  searching an unsorted list for a given item.
  3. Inserting a node after the node with a given item.
  4. Traversing the list to process each node.

Answer : 1) Deleting nodes whose location is given

 

31. Consider the linked list of n elements. What is the time taken to insert an element after an element pointed by some pointer?

  1. O(1) 
  2. O(log2n)
  3. O(n)               
  4. O(n log2n)

Answer : 1) O(1)

 

32. …………. Is an ordered collection of data in which each element contains the location of the next element known as?

  1. Array        
  2. Record
  3. linked list  
  4. node

Answer : 3) linked list

 

33. What does an empty linked list consist?

  1. a variable   
  2. two nodes
  3. data and a link      
  4. a null head pointer

Answer : 4) a null head pointer

 

34. In the last node of the circular linked list the link field contains?

  1. Null         
  2. Pointer to next node
  3. Pointer to first node
  4. Pointer to data item

Answer : 3) Pointer to first node.

 

35. In a Circular linked list:

  1. Components are all liked together in some sequential manner.
  2. There is no beginning and no end.
  3. components are arranged hierarchically.
  4. Forward and backward traversal within the list it permitted.

Answer : 2) There is no beginning and no end.

 

36. What is the time complexity to count the number of elements in the liked list

  1. O(1)                             
  2. O(n)
  3. O(log n)                           
  4. O(n2)

Answer : 2) O(n)

 

37. A stack is ………

  1. Linear data structure          
  2. Non-liner data structure
  3. Built-in data structure       
  4. none of this

Answer : 1) Linear data structure.

 

38. A stack is linear data structure in which data is stored and retrieved in a…….

  1. Last out first in (LOFI)    
  2. Last in First out(LIFO)
  3. First in First out  (FIFO)          
  4. Last Out Last in (LOLI)

Answer : 2) Last in First out(LIFO)

 

39. Elements are added at which position of the stack?

  1. Bottom                   
  2. Middle
  3. Top                
  4. None of these

Answer : 3) Top

 

40. In a stack, if a user tries to remove an element form empty stack it is called….

  1. underflow       
  2. Empty collection
  3. overflow                  
  4. Garbage collection

Answer : 1) Underflow.

Savitribai Public University Software Engineering MCQ | SPPU Software Engineering MCQ | Software Engineering Savitribai Public University Software Engineering  MCQ | SPPU Software Engineering  MCQ | Software Engineering Reviewed by technical_saurabh on December 30, 2020 Rating: 5
Powered by Blogger.